włoskie jedzenie w Krakowie

Najlepszą wskazówką na dopasowanie wina do włoskiego makaronu jest… zignorowanie makaronu oraz zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest najzwyczajniej w świecie płótnem dopełniającym towarzyszące mu składniki. Na przykład specjalność Apulian rigatoni jest rustykalnym, pomidorowym daniem. Tego typu potrawa pożąda wina, który nienagannie połączy się z pieczonym pomidorem oraz czerwonym mięsem. Jeśli sądzisz o czerwonym winie, masz rację, lecz które z nich będzie w najwyższym stopniu odpowiednie? Zwykle jest tak, że najporządniej dobrać wino z tego samego regionu we Włoszech z jakiego tradycyjnie wywodzi się danie – tu zdołałoby się sprawić dla przykładu wino o nazwie Primitivo, które ma gigantyczny aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak także jest o słusznej strukturze pasującej do dania.

włoskie jedzenie w Krakowie

Recepta na sos pomidorowy do makaronu
•    Sosy na bazie pomidorów są silnie kwaśne i często mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
•    Z powodu kwasowości w pomidorach, najważniejszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Jest dużo rozmaitych odmian winogron (oraz mieszanek), które będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
•    Jeśli do takiego włoskiego makaronu doda się nieco więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) wolno trochę o wiele bardziej poszaleć.
•    Rekomendowane tutaj jest wyżej wspomniane Primitivo, niemniej jednak także Sangiovese, Negroamaro, czy też Nero d’Avola.

Co do pasty z sosem serowym?
Trudno jest odszukać wino, które nie smakowałaby dosyć dobrze z serem, w takim razie zamiast tego poprawniej pomyśleć o dobraniu poprawnego jako o okazji do tego, by spróbować trochę bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano lub ewentualnie Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem oraz podkreśli smakowitość sera. Dodatkowo lżejsze czerwone wina z są następnym świetnym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, głównie jeżeli w sosie są grzyby bądź też warzywa korzeniowe. Oto kilka opcji, których warto spróbować: jeżeli chodzi o wino białe Trebbiano di Lugana bądź Ribolla Gialla, a jeśli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy także Sangiovese.